بررسی اجمالی مادربرد MSI X399 GAMING PRO CARBON AC
نوشته شده توسط:دی جی مهرزاد استار میکس در | ۱۶ آبان ۱۳۹۶ - ۰۰:۰۲ | ۰ دیدگاه
آنباکسینگ (جعبهگشایی)
MSI X399 GAMING PRO CARBON AC داخل یک جعبه جذاب با تم مشکی-سرخ عرضه میشود. با اینکه مندرجات جعبه برای کسب اطلاعات بسیار سودمند است، اما به خوبی کمبود دستگیره حمل حس میشود.
با باز کردن جعبه مادربرد تنومند و سنگین وزن را در کنار متعلقات پرتعداد آن مقابل خود یافتیم.
محتویات جعبه:
- کارت دو منظوره Wi-Fi و Bluetooth 4.2
- یک جفت آنتن Wi-Fi
- پنل پشتی برای کیس
- بریج HB-SLI
- نگه دارنده فن
- برچسب های مخصوص نام گذاری کابل ها
- دفترچه راهنما
- کارت گارانتی
- کابل دو منظوره افزاینده-گسترش دهنده نوار RGB
- کابل USB رابط کارت Wi-Fi
- شش عدد کابل SATA 6GB/s
- کاورهای قابل تعویض
- دیسک حاوی درایور، برنامه ها و مستندات
احتمالاً شما هم با ما هم عقیده هستید که متعلقات این مادربرد بسیار پرتعداد است.
پسوند AC در انتهای مدل این مادربرد به برخورداری از کارت جانبی دو منظوره Wi-Fi و Bluetooth 4.2 اشاره دارد. نصب این کارت اختیاری است و یک شکاف توسعه PCIe X1 را اشغال میکند.
MSI همراه با این مادربرد بریج HB-SLI اختصاصی خود را ارائه می کند.
این بریج به نشان آشنای اژدهای گیمینگ MSI مزین است.
یکی دیگر از متعلقات جالب این مادربرد، پایه مخصوص به منظور نصب فن برای خنک سازی مدار تغذیه حین اورکلاکینگ است. البته استفاده از این قابلیت اختیاری است.
و باز هم یکی دیگر از متعلقات جالب MSI X399 GAMING PRO CARBON AC. همراه با این مادربرد یک مجموعه از کاورهای اختیاری برای حرارت گیر چیپست و شیلد پنل I/O در دو رنگ طلایی و نقرهای ارائه میشود. کاربر بسته به سلیقه خود میتواند یکی از آنها را با کاورهای مشکی اصلی مادربرد تعویض کند. در واقع MSI امکان شخصی سازی بیشتر را برای کاربران فراهم کرده است.
در مجموع این مادربرد از لحاظ متعلقات بسیار کامل است و به عنوان یک مادربرد رده بالا، هیچ چیز کم ندارد.
مشخصات
در جدول زیر مشخصات کامل این محصول ذکر شده است:
بررسی ظاهری
این مادربرد از رنگ بندی خاص سری CARBON بهره می برد که برای اغلب کاربران می تواند جذاب باشد. همچنین این مادربرد دارای نورپردازی RGB LED قابل شخصی سازی و هماهنگ سازی در چندین ناحیه شامل حرارتگیر چیپست، محفظه پنل I/O، پشت محل قرارگیری درگاه های SATA و پشت مدار بخش صدا است. امکان وصل کردن نوار RGB خارجی و کنترل دیگر تجهیزات مجهز به نورپردازی RGB نیز وجود دارد.
در همان نگاه نخست قابلیتهای پرشمار و برد PCB نسبتاً شلوغ مادربرد جلب توجه میکند. در حقیقت پلتفرم X399 بسیار غنی است و این مادربرد هم از نظر قابلیتها بسیار غنی است.
احتمالاً حرارتگیر بسیار بزرگ مدار تغذیه، شکافهای DIMM DDR4 مجهز به پوشش فلزی و حرارتگیرهای M.2 Shield اولین چیزهایی هستند که جلب توجه میکنند.
در میانه نیمه فوقانی مادربرد، سوکت TR4 جا خوش کرده که میزبان پرقدرتترین پردازندههای روز AMD خواهد بود.
در هر دو سمت راست و چپ سوکت پردازنده، چهار شکاف DIMM DDR4 مجهز به پوشش فلزی تعبیه شده که در مجموع حداکثر میتواند میزبان 128 گیگابایت حافظه رم DDR4 چهار کاناله (Quad Channel) باشد. MSI افزون بر پوشش فلزی موسوم به Armor، از طراحی موسوم به DDR4 Boost نیز بهره گرفته که ادعا میکند از طراحی بهینه و مسیرهای ارتباطی بهینهسازی شده در سطح برد PCB برای عملکرد بهتر و پایایی بیشتر بهره میبرد.
بسته به تعداد ماژولهای کیت حافظه انتخابی کاربر، باید در نصب آن از جدول پیشنهادی MSI پیروی کرد.
این مادربرد دارای چهار شکاف PCIe 3.0 x16 و دو شکاف PCIe 2.0 x1 است و میتواند میزبان تا چهار کارت گرافیک تحت هر یک از پیکربندیهای Way CrossFire-ا4 با کارتهای AMD و Way SLI-ا4 با کارتهای انویدیا باشد. مطمئناً پیکربندیهای Way CrossFire-ا2 و Way CrossFire-ا3 نیز پشتیبانی میشود.
همچنین این مادربرد دارای سه شکاف M.2 با پهنای گذرگاه PCIe 3.0 با پشتیبانی از پروتکل NVMe است. احتمالاً میدانید اخیراً امکان پشتیبانی از پیکربندیهای RAID با M.2 NVMe فراهم شده است.
نگاهی نزدیکتر
در پنل پشتی این مادربرد هشت درگاه USB 3.1 نسل 1 (پهنای باند 5 گیگابیت بر ثانیه)، دو USB 3.1 نسل 2 (پهنای باند 10 گیگابیت بر ثانیه - یکی نوع C)، یک درگاه PS/2 برای تجهیزات جانبی مخصوص بازی، دو درگاه USB 2.0، دکمه BIOS FLASHBACK (جهت فلش زدن BIOS بدون نیاز به پردازنده، رم و کارت گرافیک)، درگاه شبکه کابلی گیگابیتی (RJ45)، جکهای صدا طلا اندود شده (5 جک 3.5 میلی متری و یک خروجی اپتیکال) یافت میشود.
این مادربرد از مدار تغذیه پرقدرت با 3+10 فاز رگلاتور ولتاژ (در مجموع 13 فاز) بهره میبرد که توان مورد نیاز خود را از ترکیب یک جفت کانکتور تغذیه 8 پینی EPS میگیرد. مادربرد نیز توان مورد نیاز خود را از یک کانکتور 24 پینی استاندارد ATX میگیرد که در لبه سمت راست آن تعبیه شده است.
MSI برای خنک نگه داشتن مدار تغذیه، از یک حرارتگیر آلومینیومی بهره گرفته که ارتفاع آن بیشتر از حد معمول است که میبایست به عملکرد بهتر آن کمک کند. در ساخت مدار تغذیه از اجزای مرغوب و کنترلر دیجیتال بهره گرفته است.
برای خنکسازی کیس و پردازنده، این مادربرد در مجموع 6 هدر فن متشکل از 4 هدر 4 پین برای وصل فن کیس، 1 هدر مخصوص فن کولر اصلی پردازنده و یک هدر مخصوص پمپ کولر دارد.
این مادربرد دارای 4 شکاف توسعه PCIe 3.0 x16 است که توسط پوشش فلزی و پایههای اضافی، استحکام آنها تقویت شده است. همچنین یک کانکتور تغذیه 6 پینی اضافی در بالای شکاف نخست تعبیه شده که میتواند به جریانرسانی بهتر، به ویژه تحت پیکربندیهای سهگانه و چهارگانه کمک کند.
شکاف نخست به صورت فیزیکی دارای پهنای گذرگاه PCIe 3.0 x16، شکاف دوم PCIe 3.0 x8، شکاف سوم PCIe 3.0 x16 و شکاف چهارم PCIe 3.0 x8 است. بنابراین میتوان دو کارت گرافیک با دسترسی به پهنای گذرگاه x16 کامل یا تا چهار کارت گرافیک داشت.
مادربرد مورد بررسی حداکثر از پیکربندیهای چهارگانه با هر یک از کارتهای AMD و انویدیا پشتیبانی میکند.
همچنین این مادربرد دارای سه شکاف M.2 با پهنای باند 32 گیگابیت بر ثانیه است که از هر دو SSDهای نوع PCIe 3.0 x4 و SATA پشتیبانی میکنند. شکاف اول و سوم از اندازههای 2242/ 2260 /2280 و شکاف میانی از اندازههای 2242/ 2260 /2280/ 22110 پشتیبانی میکند.
هر سه شکاف M.2 این مادربرد به خنک کننده انحصاری M.2 Shield مجهز هستند که میتواند به عملکرد خنکتر و بهتر SSDهای پرسرعت نوع NVMe کمک کند. عملکرد خنکتر از طریق کاهش بروز پدیده گلوگاه گرمایی، به عملکرد بهتر کمک میکند.
برای وصل کردن وسایل ذخیرهسازی در مجموع 8 درگاه SATA با پهنای باند 6 گیگابیت بر ثانیه تعبیه شده است. 6 عدد آن در لبه برد و دو عدد به صورت ایستاده بر روی برد نصب شده اند. چیپ ست AMD X399 از هریک از پیکربندی های چندگانه RAID 0 ،RAID 1 و RAID 10 برای وسایل ذخیره سازی نوع SATA پشتیبانی میکند. این مادربرد فاقد درگاه SATA Express و U.2 است.
MSI برای درگاههای USB به قابلیتهای خود چیپست AMD X399 بسنده نکرده و سراغ کنترلر مجزا ASMedia ASM3142 رفته که دو درگاه USB 3.1 نسل 2 با پهنای باند 10 گیگابیت بر ثانیه تامین میکند. دو درگاه مذکور، در پنل پشتی مادربرد تعبیه شدهاند که یکی از آنها از نوع C است. همچنین بر روی برد دو هدر USB 3.1 نسل 1 (پهنای باند 5 گیگابیت بر ثانیه) و دو هدر USB 2.0 تعبیه شده است.
همچنین در لبه پایینی مادربرد یک هدر USB 3.1 نسل 2 برای کیس های مجهز به درگاه USB 3.1 نسل 2 نوع C تعبیه شده است. همچنین در لبه پایینی مادربرد یک نمایشگر عددی LED، دکمههای خاموش-روشن، راه اندازی مجدد و سوییچ چرخشی مربوط به قابلیت MSI Game Boost تعبیه شده است.
درگاه شبکه کابلی گیگابیتی این مادربرد مبتنی بر کنترلر رده بالا I211-AT اینتل است که نسبت به کنترلرهای ارزان قیمت Realtek مزایایی دارد. همچنین به کمک برنامه مکمل GAMING LAN امکان شخصیسازی و اولویتبندی ترافیک شبکه وجود دارد.
MSI در این مادربرد از راهکار صوتی اختصاصی 7.1 کاناله AUDIO BOOST 4 با فناوری بهبود دهنده + NAHIMIC 2 بهره گرفته که اولی یک طراحی اختصاصی و دومی یک برنامه مکمل است.
این راهکار صوتی آنبورد مبتنی بر پردازنده صوتی Realtek ALC1220 با نسبت سیگنال به نویز (SNR) برابر با 120 دسیبل است. استفاده از مدار ایزوله (جداسازیشده از دیگر بخشهای برد PCB) برای هر دو کانال چپ و راست، مدار مخصوص کاهنده صدای آزار دهنده هنگام راه اندازی یا وصل کردن کابل، جکهای طلا اندود شده و تقویت کننده هدفون با توانایی تشخیص هوشمند امپدانس، بخشی از این طراحی اختصاصی هستند.
یک آمپلی فایر OPA1652 ساخت Texas Instruments وظیفه تقویت خروجی برای هدفون را برعهده دارد که در لبه پایینی برد تعبیه شده است. این راهکار قادر به گرداندن هدفون با امپدانس تا 600 اهم است.
برنامه مکمل + NAHIMIC 2 در محیط سیستم عامل قابلیت های پیشرفته متعددی به منظور سفارشی سازی و کنترل پیشرفته بر صدا ارائه می کند که بیشک از سوی گیمرها و عاشقان موسیقی با استقبال مواجه خواهد شد.
مدار تغذیه
مدار تغذیه پردازنده این مادربرد مبتنی بر طراحی دیجیتال است.
این مادربرد برای تغذیه پردازنده و اجزای زیرمجموعه آن در مجموع دارای 13 فاز رگلاتور ولتاژ، متشکل از 10 فاز برای بخش CPU و 3 فاز برای SoC است.
مدار تغذیه این مادربرد مبتنی بر کنترلر دیجیتال Infineon IR35201 است. کنترلر یادشده 5 خروجی دارد اما این مادربرد از 10 فاز رگلاتور ولتاژ بهره میبرد، اما این موضوع چطور ممکن است؟
هر یک از خروجیهای 5 گانه کنترلر به یک دابلر (دو برابر کننده) IR3599 ساخت Infineon می رود که دو فاز به هر یک از آنها وصل است. دابلر به صورت یکی در میان هر بار که سیگنال دریافت میکند، یکی از فازها را فعال میکند. افزایش تعداد فازهای رگلاتور ولتاژ مزایایی چون عملکرد خنکتر مدار تغذیه از طریق توزیع بیشتر بار و افزایش سطح تماس با حرارتگیر دارد.
برای هر فاز یک پکیج PowIRstage با شناسه IR3555 ساخت Infineon استفاده شده که قادر به عبور جریان 60 آمپر است. این پکیجها هر دو ماسفتهای بخش Low Side ،High Side و همچنین Gate Driver را در خود جای دادهاند. بنابراین MSI به ازای هر فاز یک پکیج و یک چوک استفاده کرده است.
افزون بر بهره گیری از تعداد بالایی فاز رگلاتور ولتاژ آن هم با بهرهگیری از اجزای مدرن و بهینه، MSI تعدادی خازن پرظرفیت تانتالیوم نیز تعبیه کرده که به پایایی و دقت بیشتر مدار تغذیه کمک میکند. همه اینها توسط یک حرارتگیر بزرگ و حجیم خنک میشوند. همچنین در پشت برد یک حرارتگیر ثانویه برای استقرار بهتر حرارتگیر اصلی و دفع بهتر گرما تعبیه شده که دابلرها و خازنهای تانتالیوم را نیز پوشش میدهد.
مدار تغذیه بخش SoC از سه فاز مجزا تشکیل شده که مبتنی بر کنترلر IR35204 آن هم ساخت Infineon است. برای ماسفتها و درایورها از سه عدد پکیج IR3555 استفاده شده که در بخش CPU نیز شاهد بکارگیری آنها هستیم.
در مجموع مدار تغذیه پردازنده برای یک مادربرد رده بالا کاملاً راضیکننده است و با توجه به مصرف بالای پردازندههای Ryzen Threadripper، یک مزیت بزرگ برای این مادربرد محسوب میشود.
مدار تغذیه بخش حافظه نیز دارای دو فاز برای شکافهای سمت راست و دو فاز دیگر برای شکافهای سمت چپ سوکت است که از یک کنترلر که موفق به یافتن مشخصات آن نشدیم، بهره میبرد. برای هر فاز یک ماسفت دو قلو CSD87350Q ساخت Texas Instruments استفاده شده است.
بررسی قابلیت MSI Game Boost
MSI طی چند نسل اخیر مادربردهای گیمینگ خود یک قابلیت ویژه به نام Game Boost برای گیمرها معرفی کرده که ادعا میکند ظرف تنها 1 ثانیه میتوان به کارایی بالاتر دست پیدا کرد! بر کسی پوشیده نیست اورکلاکینگ یک راه مجانی برای استخراج کارایی بالاتر است اما از آنجایی که اغلب گیمرها ترجیح میدهند درگیر انجام دادن آن نشوند، بیشتر آنها از تاثیر مثبت اورکلاکینگ بر گیمینگ غافل میشوند. Game Boost با هدف به صفر رساندن مداخله کاربر در اورکلاکینگ طراحی شده است، بنابراین هر کسی می تواند از تاثیرات مثبت اورکلاکینگ بهرهمند شود.
با اینکه ما به عنوان یک رویه استاندارد در بررسی های اجمالی وارد بررسی عملی نمی شویم، اما جذابیت Game Boost بر روی کاغذ، ما را به این کار واداشت تا عملکرد و تاثیر آن را بررسی کنیم.
قابلیت Game Boost دارای یک سوییچ چرخشی است که در لبه پایینی مادربرد تبعیه شده و چندین وضعیت شامل 0 (غیر فعال)، 1 (کمینه)، 2، 4، 6، 8، 10 و 11 (بیشینه) دارد. MSI ادعا میکند تنها کافی است وضعیت آن را بر روی یکی از حالتها قرار دهید و از افزایش کارایی لذت ببرید. البته این قابلیت به صورت نرمافزاری و بدون نیاز به استفاده از سوییچ فیزیکی نیز قابل استفاده است.
هر یک از گامهای Game Boost برای هر پردازنده تنظیمات مشخصی را اعمال میکند که جزئیات آن در جدول زیر آمده است:
برای بررسی این قابلیت سراغ قدرتمندترین پردازنده AMD Ryzen ThreadRipper موجود، یعنی 1950X با 16 هسته پردازشی فیزیکی رفتیم. ابتدا کارایی اصلی پردازنده را با قرار دادن Game Boost در حالت 0 (غیر فعال) با استفاده از بنچمارک Cinebench - R15 محک زدیم. سپس Game Boost را فعال کردیم و در هر گام کارایی و پایداری را بررسی کردیم.
در کمال شگفتی هر 7 وضعیت Game Boost کاملاً پایدار بود و با رفتن به وضعیت بالاتر، شاهد افزایش کارایی بودیم. شات زیر از برنامه Cinebench - R15 به خوبی افزایش کارایی ناشی از هر پله افزایش Game Boost را نشان میدهد که مطمئناً بر بازیها نیز تاثیرگذار خواهد بود.
با قرار دادن Game Boost در بالاترین سطح (11)، پردازنده به 4,1 گیگاهرتز اورکلاک شد. همانطور که مشاهده می کنید، Game Boost واقعاً کار میکند و بدون نیاز به هرگونه دانش فنی در مورد اورکلاکینگ، میتوان به کارایی بالاتر دست پیدا کرد.
نظرات
ارسال نظر